2011-07-22 14:17:04• hírek • MTI

Száz éve fedezték fel Machu Picchut

Száz éve, 1911. július 24-én fedezte fel az amerikai Hiram Bingham a perui Andokban fekvő inka romvárost, Machu Picchut. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása az amerikai régészet legnagyobb felfedezéséről:

A több mint 2430 méterrel a tengerszint felett található legendás romváros Peru leglátogatottabb turisztikai látványossága. Az inka birodalom szimbólumát az UNESCO 1983-ban a világörökség részévé nyilvánította, 2007-ben pedig beválasztották a Világ Hét Új Csodája közé. Valószínűleg Machu Picchu lehetett az inka "városi építészet" legbámulatosabb eredménye a birodalom fénykorában. Senki nem tudja pontosan keletkezésének körülményeit, arról sincsenek adatok, mennyien lakhattak ott, vagy miért hagyták el az inkák a területet. Keletkezését a két híres inka uralkodó, Pachacutec, (nevének jelentése: "aki megrázza a Földet") és fia, Tupac Yupanqui idejére teszik, vagyis az 1450-es évekre.

Hiram Bingham véletlenül fedezte fel Machu Picchut. miközben a Yale Egyetem professzoraként expedíciót vezetett Peru hegyvidékén. A hawaii születésű fiatalember misszionárius szülei azt remélték, hogy fiúk az ő nyomdokaikba lép, de a kalandor természetű, erősen nőkedvelő ifjú inkább a tudós karriert választotta. Jelentkezett a Yale Egyetemre, majd a doktori cím megszerzéséért a Harvardra is beiratkozott. A gyengébbik nem mellett Latin-Amerika történelmének szerelmese volt. Saját maga és az utókor szerencséjére azonban 1900-ban feleségül vette a Tiffany-ékszerek örökösnőjét, Alfreda Mitchellt, és az ő mesés vagyona tette lehetővé, hogy Bingham maga mögött hagyja tanári állását, Dél-Amerikába utazzon és szenvedélyének éljen.


Az évente több ezer látogatót vonzzó romváros
Az évente több ezer látogatót vonzzó romváros



1906-ban végigjárta Simón Bolívar venezuelai és kolumbiai útját, 1909-ben a dél-amerikai történelmi kereskedelmi útvonalakat kutatta Buenos Airestől Limáig, majd tovább Cuzcóba. 1911-ben egy kisebb expedíciót indított, mert meg akarta találni az "elveszett várost", Vilcabambát, II. Manco Capac inka uralkodó utolsó rejtekhelyét, aki a spanyol hódítókkal harcolt 1530-as években.

Bingham és hétfős csapata öszvérháton indult Cuzcóból egy Mandor Pampa nevű kis településre, és útközben egy helybéli farmer mesélt a közeli, fákkal benőtt romokról. A romok helyszínét Machu Picchunak, vagyis Öreg hegynek nevezte. Másnap, szakadó esőben csak egy kísérővel ketten másztak fel a csúcsra, ahol Binghamnek elállt a lélegzete. Körbejárva a teraszokat feltárultak előtte az inka építészet legszebb példányai. Bingham azt hitte, megtalálta Vilcabambát és ebben a tévhitben halt meg 45 évvel később. A hely örökre rabul ejtette, újra és újra visszatért és több ezer fotót készített.
A spanyol hódítók 1533-ban kezdték Peru meghódítását és könyörtelenül üldözték az inkákat, Machu Picchut azonban soha nem látták, tehát nem is írhattak róla. Bingham volt az első, aki megmutatta a romvárost a világnak, így lett maga is világhírű. A hálás utókor az amerikairól még egy Hold-krátert is elnevezett, de Indiana Jones karaktere is sokat köszönhet Hiram Binghamnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: